今天是:
站内搜索
您当前所在位置是:首页 > 教学教研 > 教科研信息
关于组织开展2013年度壮语文水平考试公告
编辑日期:2013-11-08 21:25:00  阅读次数:次  [ 关 闭 ]

关于组织开展2013年度壮语文水平考试公告

 

根据广西壮族自治区人民政府部署和壮语文水平考试试点工作安排,2013年度壮语文水平考试定于127在南宁、百色两市设点举行。现将有关事项公告如下:

一、考试对象

具有南宁、百色两市户籍或在南宁、百色两市辖区内工作、学习的自愿参加壮语文水平考试人员。报考人员不受职业、学历、年龄等限制,可根据个人实际需要自由选择报考相应的等级

二、考试时间

2013127(星期六)下午14301700(初级14301630,中级、高级14301700)。

三、考试地点

南宁市第二十九中学教学楼(南宁市青秀区金洲路26号,广西人才市场对面,南宁市教育局旁)。百色市百色学院第一教学楼(百色市右江区中山二路21号)。

四、考试内容、等级和方式

(一)考试内容:包括壮语文基础知识、组词造句、阅读理解、翻译(壮译汉、汉译壮)以及作文等方面,以测试壮语文应用能力为主,测试壮语文基础知识为辅。

(二)考试等级划分:分为初级、中级和高级三个等级。各等级的能力要求如下:

1、初级:掌握3000个以上词汇量,学会壮语文认读;掌握壮语文语法、基本句型;能掌握日常生活中常用壮语会话,能进行壮、汉两种语言文字句子和短文互译,阅读和书写一般的壮文文章。

2、中级:掌握4000个以上词汇量;掌握壮语文语法;掌握比较复杂的单句、复句、短文,能进行壮、汉两种语言文字互译;具备较强的壮语会话和较强的壮语文阅读和壮文写作能力。

3、高级:掌握5000个以上词汇量,掌握壮语文语法;能用壮语文准确表达意思,流畅地表达工作生活中的需要,能流利地进行壮、汉两种语言文字互译,能快速地阅读壮语文报纸、杂志、电影、电视、广播等内容,就讨论的议题准确流畅地发表自己的意见;能用壮文写记叙文、说明文、议论文和应用文。

(三)考试方式:实行统一大纲、统一命题、统一及格标准、统一信息管理和统一等级证书。各等级考试均采用书面语(笔试)形式进行。

(四)考试成绩标准壮语文水平考试评分依据《壮语文水平考试大纲》规定的各项能力要求,卷面分数满分为100分,考试成绩60分为及格标准线,各等级分别划分甲、乙两个等次,80分以上为甲等,60-79分为乙等。

五、报考方式

采取现场报名方式,报考人员于2013111122日(双休日除外,每天上午8:0012:00,下午14:301730),可就近到以下报名点进行报名。

 

报名点

  

联系电话

联系人

1.自治区民语委

南宁市青秀区星湖路北一里1号自治区民语委1101104号房

0771-5875625

0771-5859498

韦 超

黄亚昌

2.南宁市民委、市民语委

南宁市青秀区嘉宾路1号南宁市政府办公楼2楼南宁市民委、南宁市民语委10211号房

 0771-5530431

刘瑜宁      陆建宇

3.武鸣县民族局(民语局)

南宁市武鸣县灵源路102

0771-6222685

蒙少清

4.横县民族局(民语局)

南宁市横县横州镇茉莉花大道国泰综合楼2号楼8

0771-7210915

黄建庚

5.宾阳县民族局

南宁市宾阳县宾州镇永武街378

0771-8222576

  

6.上林县民族局(民语局)

南宁市上林县政府大院内

0771-5222770

温小贝

7.马山县民族局(民语局)

南宁市马山县政府大院内

0771-6822316

  

8.隆安县民族局(民语局)

南宁市隆安县行政中心内

0771-6522279

梁少美

9.兴宁区民族局(民语局)

南宁市厢竹大道63号兴宁区政府办公楼内

0771-3290973

  

10.江南区民族局(民语局)

南宁市壮锦大道19号江南区政府办公楼内

0771-4819359

邓明华

11.青秀区民族局(民语局)

南宁市悦宾路1号青秀区社区综合服务中心1118号房

0771-5566086

卢建杏

12.西乡塘区民族局(民语局)

南宁市明秀西路154号西乡塘区政府第三办公区3

0771-2383060

程芳丽

13.邕宁区民族局(民语局)

南宁市邕宁区蒲庙镇红星路20号邕宁区政府办公楼内

0771-4716651

潘春燕

14.良庆区民族局(民语局)

南宁市大沙田德政路2号良庆区政府办公楼内

0771-4513759

蒙妙玉

15、百色市民语委

百色市中山二路23号中银大厦10

0776-2824262

陈毅忠

16、右江区民语局

百色市中山一路553302

0776-2824503

陆如刚

17、田阳县民语办

田阳县田洲镇解放中路42-42号县府办公楼5

0776-3212183

陆少光

18、田东县民语办

田东县东宁东路146号县政务服务中心9

0776-5108123

麻荣孝

19、平果县民语办

平果县行政中心A506A507

0776-5821322

韦春华

20、德保县民族局

德保县城关镇莲城大街26

0776-3828662

邓克师

21、靖西县民语办

靖西县新华街339号县府办公楼

0776-6216357

农斌娜

22、那坡县民语办

那坡县城厢镇县党校办公楼2

0776-6805879

马素璠

23、凌云县教育局

凌云县泗城镇东风社区正北小区教育局办公楼

0776-7612046

劳雪芳

24、乐业县教育局

乐业县同乐镇三乐街185号县教育局2

0776-2552721

黄飞燕

25、田林县民语办

田林县乐里镇新昌花园人社局办公楼4

0776-2576442

黄莉峰

26、隆林县民语办

隆林县新州镇民权街200

0776-8202233

韦定果

27、西林县民语局

西林县八达镇民族路县党校宾馆1

0776-8680900

陆 艳

 

《壮语文水平考试报名登记表》可以登录广西区民委网(http://www.gxmw.gov.cn/)、广西区民语委网(www.gxmyw.com.cn)、广西民族报网(http://www.gxmzb.net)、南宁市民委网(http://mw.nanning.gov.cn/)、壮族在线网站(http://www.rauz.net.cn)本公告附件下载或直接在各报名点现场领取填报。

报考人员报名时应提交本人身份证等有效证件的原件及复印件各1份,近期免冠一寸彩色证件纸质照片2张,同时将标注姓名、报考等级及考点的同底照片电子版交报名点或发送自治区民语委民族语文应用处电子邮箱585383535@163.com

各报名点负责对报考人员材料进行现场审核、交验,对报考人员基本情况造册登记。准考证由南宁市民语委统一打印,于112829日由各报名点发放。

六、成绩查询及发证

考试结束20个工作日后,考试成绩可通过电话向各报名点查询(查询电话详见《壮语文水平考试现场报名点情况一览表》)。凡达到及格标准线以上的考生,自治区民语委将核发其相应等级的证书。

七、其他事项

(一)壮语文水平考试不收考试费。考生交通、食宿自行安排,费用自理。

(二)考试时间以北京时间为准,考生须凭准考证和有效身份证件提前15分钟进入考场,只允许携带黑色或蓝色墨水笔、铅笔、橡皮,严禁携带纸张、文字资料、通讯设备、翻译工具等进入考场。

 

联 系 人: 自治区民语委      电话:0771-5875625

                         黄亚昌 电话:07715859498

南宁市民语委  刘瑜宁  电话:0771-5530431

百色市民语委  陈毅忠 电话:07762824262

 

附件:1、壮语文水平考试报名登记表

2、壮语文水平考试(VSSG)大纲(初级、中级、高级)

 

 

 

 

 

广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会

      2013年11月5

 

 

附件1

壮语文水平试点考试报名登记表

(初级□、中级□、高级□)

报名点:                                                          报名序号:

姓名

 

性别

 

民族

 

近期正面免冠一寸彩色证件照片

出生日期

 

籍贯

 

出生地

 

身份证件号码

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

现工作单位

 

职务

 

职称

 

联系电话

 

通信地址(邮编)

 

  

  

全日制教育

 

毕业院校系

及专业、时间

 

在职教育

 

 

学习

工作

简历

 

审核

意见

 

 

 

审核人签字:                                       审核部门盖章

                                                               

考试

成绩

 

考生于               日参加壮语文水平试点考试(  级),成绩为     分。

                  

广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会

                                                      

(备注:1、“报名点”请按实际报名点填写;2、“学习工作简历”从高中起填;3、填写报名登记表,请使用黑色墨水笔填写)

附件2

 

壮语文水平考试(VSSG)大纲(初级)

(试 行)

 

一、考试名称、性质、方式、时间

壮语文水平考试大纲(初级)由广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会根据《壮语文水平考试(VSSG)实施方案》制定。本大纲规定考试的内容、范围、题型、选题原则、达标要求等。

本考试定名为壮语文水平考试Vahcuengh Sawcuengh Suijbingz Gaujsi,缩写为VSSG,其读音为壮文字母读音)。

本考试定位为一项省部级语言类水平测试,旨在鉴定应试者的壮语文综合应用能力,以达到帮助应试者了解并提高自己的壮语文应用能力之目的,分笔试、听力及口语考试。20122014年试点考试期间只进行笔试。

壮语文水平考试(初级)笔试试题由基础知识、阅读理解、组词造句、翻译、作文等五个部分组成。基础知识旨在考核应试者掌握壮语语音、词汇、语法、修辞的水平;阅读理解、组词造句、翻译、作文部分旨在考核应试者掌握壮、汉两种语言文字互译的能力,以及应试者壮语文的综合应用能力。

2013年度试点考试于127举行,由广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会负责组织实施。

二、考试范围

壮语文水平考试(初级)的范围为广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会编制的《壮语文水平考试(初级)参考书目》和《壮语文水平考试(初级)词汇表》。

三、考试用途

   壮语文水平考试成绩可以满足以下需求:

()了解掌握整个社会掌握壮语文水平的状况。

()为相关用人机构了解员工的壮语文水平提供参照。

()为各级各类教育机构开展壮语文教育和培训提供参考。

()为个人了解和提高自身壮语文水平提供参考。

()为个人申报评定专业技术职务资格等提供壮语文水平依据。

四、试题构成及内容分解

壮语文水平考试(初级) 笔试试卷由基础知识、阅读理解、组词造句、翻译、作文等五个部分组成,满分100分,其中客观性题占50分,主观性题占50分。全部题目按顺序统一编号,考试时间为120分钟。

(一)基础知识

目的是测试应试者掌握壮语语音、词汇、语法、修辞等壮语文基础知识的情况,采用选择填空、完形填空的题型。

(二)阅读理解

目的是测试应试者通过阅读获取书面信息的能力,采用选择填空、完形填空、问答题的题型,要求应试者阅读若干篇短文,然后回答问题。

(三)组词造句

目的是测试应试者壮语文词汇、语法的基本应用能力,要求用给定的词或词组造句。

(四)翻译

目的是测试应试者壮汉两种语文互译的能力,分壮译汉、汉译壮两部分。译文要求准确、通顺。

(五)作文

目的是测试应试者壮语文的综合应用能力和书面表达能力,要求应试者写出一篇不少于300个音节的文章,文章用词准确,能够完整表达主题思想,意思连贯,合乎逻辑,结构合理,无语法错误。

五、选材原则

命题的语言文字材料均选自壮文材料,包括日常生活中的对话、俗语、民谚、讲座、文学作品、科普读物、中小学壮文教材,以及广播电视电影、报纸、杂志的内容等。选材的原则是:

(一)题材广泛,包括人文科学、社会科学、自然科学等领域,但是所涉及的背景知识应能为应试者所了解或已在文章中提供。

(二)体裁多样,包括记叙文、说明文、议论文、应用文等。

(三)词汇范围不超过《壮语文水平考试(初级)词汇表》中列举的词汇。

六、达标要求

壮语文水平考试(初级)要求应试者掌握3000个以上词汇量,学会壮语文认读,能读准、听写、默写壮语文;掌握壮语文语法、基本句型;掌握日常生活中常用壮语会话,可阅读及书写简单的壮文文章;能掌握壮文书写规则和正确使用壮文标点符号。

七、答题及计分方法

客观性试题采用机器阅卷,单项选题要求应试者从每题四个选项中选出一个最佳答案,并在答题卡上对应该题的相应字母上用铅笔涂黑。试卷上不能作任何记号。每题只能选择一个答案,多选作答错处理。

主观性试题采用人工阅卷,要求应试者在统一提供的答卷上答题,在试卷上答题作无效处理。评卷者根据参考答案及有关答题要求给有效卷判分。

八、成绩报告

壮语文水平考试(初级)考试完毕后,在20个工作日内,由考试单位为应试者出具成绩单。60分为及格标准线,达到6079分的应试者,由广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会颁发壮语文水平考试(初级)乙等证书;达到80分以上的应试者,由广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会颁发壮语文水平考试(初级)甲等证书。壮语文水平考试成绩长期有效。

 

附件:1、壮语文水平考试(初级)参考书目

      2、壮语文水平考试(初级)样卷

 

附件1

壮语文水平考试(初级)参考书目

 

1.《壮语文水平考试参考书(初级)》:杨启标主编;广西民族出版社;201310月版

2.《壮语文水平考试应试指南》:杨启标主编;广西民族出版社;201310月版

3.《壮汉词汇》:广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会编;广西民族出版社;19841月版

 

Fugen 2

附件2

Vahcuengh Sawcuengh Suijbingz Gaujsi (cogaep) Yienghgienj

壮语文水平考试(初级)样卷

Gij Saeh Aeu Haeujsim

注意事项

1. Vahcuengh Sawcuengh suijbingz gaujsi (cogaep) seizgan dwg 120 faencung, muenx faen 100 faen.

2. Dapanq itdingh aeu sij youq gwnz gajdapdaez caeuq dapgienj, mbouj ndaej sij youq gwnz sigenj neix.

Dap daezsenjcwz seiz aeu youq gwnz gajdapdaez daz ndaem aen cihmeh daibyauj dapanq deng haenx, lumjbaenz[A] [B] [■] [D], lai daz suenq guh daploek.

3. Cingj cunhsouj gaujcangz gijliz, dingq boux genhgauj dazyinx. Gaujsi sat le, dawz mbaw sigenj caeuq gajdapdaezdapgienj cuengq youq gwnz daiz, caj boux genhgauj diemj ndeisou ndei le menh byaijok gaujcangz.

一、考试时间120分钟,满分100分。

二、答案必须写在答题卡和答卷上,不能写在试卷上。

选择题答题时从每题后面所给的四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑,如:[A] [B] [■] [D],每题只能涂黑一个字母,多涂作答错处理。

三、严格遵守考场规则,听从监考人员的指挥。考试结束后,必须把试卷和答题卡、答卷放在桌子上,等监考人员清点、收回后,才能离场。

Vahcuengh Sawcuengh Suijbingz Gaujsi Bangunghsiz Bien

                      壮语文水平考试办公室  编制

 

 

It. Gihcuj Cizsiz20 daez, moix daez 1 faen, gungh 20 faen

第一部分:基础知识20题,每题1分,共20分)

Gangjmingz: 120 daez, moix diuz daezmoeg miz giz veh sienq ndeu, giz de lij bwh miz ABCD seiq aen dapanq. Cingj ciuq gij eiqseiq daezmoeg, genj aen dapanq ceiq habngamj ndeu, caiq youq gwnz gajdapdaez daz ndaem bae, moix daez cijndaej daz aen cihmeh ndeu, lumjbaenz [A] [B] [■] [D], lai daz suenq guh daploek.

说明:120题,这部分试题每题都有一道横线,每道横线都有ABCD四个备选答案。请根据句子前后的意思,在每题后面所给的四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑,每题只能涂黑一个字母,如:[A] [B] [■] [D],多涂作答错处理。

1.  Sawcuengh gungh miz      aen cihmeh.

    A.  22    B.  23    C.  26     D.  108

2.  Cuj      neix cungj dwg singmeh.

    A.  b  au  g  aen  by     B.  a  f  ng  ak  x    

C.  gv  l  c  g  mb       D.  d  ny  h  aeu  q

3.  Gvangjsih Bouxcuengh Swcigih ndaej suksij baenz      .

A.  GV. B. S.    B.  Gv. B. S    C.  Gs. Bc. Sg     D.  Gv. B. S.

4.  Cihmeh        youh dwg singmeh youh dwg singdiuh fuzhau.

    A.  z     B.  j     C.  h      D.  q

5.  “Sawq” aen yinhcez neix diuciz dwg ______.

    A.  55    B.  24    C.  42     D.  35

6.  Cuj yinhmeh      cungj dwg yinhmeh gauhyinhcuj.

A.  ued  ueg  ak     B.  aep  aeb  ep  

C.  aem  aeng  in    D.  ap  aet  ek

7.        aen swz neix gekyaem fuzhau gya ndaej deng.

A.  co’it   B.  sim’in   C.  bya’gaq   D.  ban’haet

8.  Seiq aen mingzcoh lajneix aen sij ndaej deng dwg      .

A.  Cangh Swhdwz     B.  Cangh swhdwz 

C.  cangh Swhdwz      D.  Cangh SwhDwz

9.  Seizgonq gou cit ien,       cit couh ae, seizneix mbouj cit lo.

A.  hix    B.  cix    C.  baez    D.  lij

10.  Mwngz cawx aen ranz neix     geijlai ngaenz?

    A.  dij      B.  miz      C.  yaek      D.  deng

11.  Nanz mbouj raen naj lo, geij bi neix mwngz bae      la?

    A.  baenzlawz   B.  bouxlawz   C.  gizlawz   D.  aenlawz

12.  Moix bi sam nyied sam, youq     bo henz mbanj dou cungj miz hawfwen.

    A.  gwnz   B.  byai   C.  ndaw   D.  mienh

13.       seizhaenx mwngz dingq gou gangj, seizneix couh mbouj deng vunz yaeuh lo.

    A.  Seizlawz  B.  Baenzhaenx  C.  Yienghneix  D.  Danghnaeuz

14.  Daj Vujmingz naengh ci bae Namzningz     couh daengz.

    A.  geijlai   B.  bae dauq   C.  yaep ndeu   D.  dauq bae

15.  Seiq aen mak ngamq cawx neix raeuz song boux faen,      song aen.

    A.  gaiq   B.  aen   C.  boux   D.  duz

16.  Haetneix gou aeu bae haw cawx     gaen noh mou ma daih hek cij ndaej.

    A.  gaiq   B.  saek   C.  ma   D.  ndeu

17.  Gij hong neix seiq boux cij guh ndaej, mwngz     boux ndeu guh, baenzlawz guh ndaej?

    A.  cingq   B.  saek   C.  lai   D.  ngamq

18.  Ngoenzneix bae ndaw singz banh saeh mbouj baenz,      byaij baez ndeu lo.

    A.  byouq   B.  begbeg   C.  din   D.  deng

19.  Cungj haiz neix daenj din gig raeuj, gou caemh cawx     ndeu hawj bouxlaux cij ndaej.

    A.  aen   B.  gouh   C.  yiengh   D.  gaiq

20.  Haemhlwenz go faex hung henz roen     byaj bag lo.

A.  deng   B.  raek   C.  aeu   D.  yungh

 

Ngeih. Doeg saw lijgaij30 daez, moix daez 1 faen, gungh 30 faen

第二部分:阅读理解30题,每题1分,共30分)

Gangjmingz: 2150 daez, moix diuz daezmoeg bwh miz ABCD seiq aen dapanq. Cingj haeujsim doegyawj le, ciuq gij eiqseiq daezmoeg, genj aeu aen dapanq ceiq habngamj ndeu, caiq youq gwnz gajdapdaez daz ndaem bae, moix daez cijndaej daz ndaem aen cinhmeh ndeu, lumjbaenz [A] [B] [■] [D], lai daz suenq guh daploek.

说明:2150题,这部分试题,每题都有ABCD四个备选答案,阅读后请从每题后面所给的四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑,每题只能涂黑一个字母,如:[A] [B] [■] [D],多涂作答错处理。

Danghnaeuz miz hek daeuj daengz Mbanjcuengh, mboujlwnh bouxsai mehmbwk bouxgeq bouxcoz, bouxboux raen le couh dongx, heuh bouxhek haeuj ranz.

21.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Miz hek Bouxcuengh naj ndaem. 

B.  Miz hek daeuj mbanj Bouxcuengh sim angq.

C.  Bouxcuengh mbouj haengj hek daeuj. 

D.  Bouxcuengh doiq hek mbouj ndei.

 

Haetcog caet diemj buenq cung youq naj laeuz haici, raeuz aeu geiq ndaej cinjseiz hwnj ci bw!

22.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Raeuz youq naj laeuz.        

B.  Daihgya cingq hwnj ci.  

C.  Seizneix dwg caet diemj buenq cung.

D.  Heuh daihgya haetcog caet diemj buenq cung hwnj ci.

 

Siujmingz bae cawx byaek ma le, lij bang daxmeh swiq vanj caeuq baet ranz.

23.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Siujmingz bang daxmeh guh hongranz. 

B.  Siujmingz yaek bae cawx byaek.

C.  Siujmingz cawj byaek.                 

D.  Siujmingz ra daxmeh.

 

Haetneix gou bae ranz Siujveiz ra de, hoeng de mbouj youq, daxmeh de naeuz mbouj rox de bae gizlawz lo.

24.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Bae ra daxmeh Siujveiz.       

B.  Siujveiz mbouj youq ranz.

C.  Siujveiz youq ranz.          

D.  Daxmeh Siujveiz mbouj youq ranz.

Song cejnuengx de bouxboux cungj gyaeundei, hoeng yawj daeuj dahnuengx sang gvaq dahcej, dahcej gunghcoz lo, dahnuengx lij doegsaw.

25.  Gawq vah baihgwnz gangj song cejnuengx giz mboujdoengz dwg

A.  Dahcej haemq gyaeu gunghcoz lo, dahnuengx haemq sang lij doegsaw.    

B.  Dahcej haemq daemq gunghcoz lo, dahnuengx haemq sang lij doegsaw.

C.  Dahcej haemq daemq lij doegsaw, dahnuengx haemq sang gunghcoz lo.     

D.  Dahcej haemq sang lij doegsaw, dahnuengx haemq daemq gunghcoz lo.

 

Gou hix siengj bae haw caeux di, hoeng, haemhlwenz ninz hwnz lai, haetneix bet diemj ngeih cib faen cij hwnq congz, yawj mwngz cawx ndaej gijmaz doxgaiq ma gonq.

26.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Gou bae haw cawx ndaej gijmaz doxgaiq dauqma. 

B.  Gou hwnq congz caeux. 

C.  Gou bae haw gvaiz.          

D.  Gou mbouj siengj bae haw.

 

Ngoenzneix mbwn gvengq, raeuz dawz buh denz okbae dak ndit, caiq baet ranz uet daiz daengq.

27.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Ngoenzneix raeuz guh hongranz.         

B.  Ngoenzneix mwngz guh hongranz.

C.  Ngoenzneix raeuz mbouj baet ranz uet daiz. 

D.  Ngoenzneix ngoenz ndei.

 

Sam laeq lwgnyez raen rongzroeg youq gwnz faex, Daegcangh siengj aeu duzroeglwg, couh yaek benz hwnj gwnz faex bae, Daeglij lanz dwk mbouj hawj de benz.

28.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Sam boux lwgnyez raen duzroeglwg.  

B.  Daegcangh benz hwnj gwnz faex bae lo.

C.  Gwnz faex miz rongzroeg, Daegcangh deng Daeglij lanz dwk mbouj ndaej aeu duzroeglwg.     

D.  Sam boux lwgnyez benz faex.

 

Canghyw naeuz mbouj youqgaenj, cij dwg dwgliengz lo, gou gwn yw le caiq yietnaiq song sam ngoenz couh ndei lo.

29.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Gou bingh naek lo, deng gwn yw yietbaeg song sam ngoenz.    

B.  Gou bingh mbouj naek.  

C.  Canghyw mbouj hawj yw.  

D.  Gou yietbaeg saek ngoenz.

 

Gou caeuq daxboh bae ndawdah swiq ndang, daxmeh cawj byaek ndaej le, couh hawj daegnuengx daeuj heuh dou ma ranz gwn haeux.

30.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Daxmeh bae heuh dou.       B.  Daegnuengx bae swiq ndang.

C.  Daegnuengx cawj byaek.      D.  Daegnuengx daeuj heuh dou.

 

Mbanj dou reihnaz noix, gou lij iq seiz youh caengz faen naz daengz hoh, ranz gou haeux cungj mbouj gaeuq gwn.

31.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Ranz gou mboujmiz reihnaz.   B.  Ranz gou reihnaz mbouj lai.

C.  Mbanj gou reihnaz lai.        D.  Gou seiziq gwndaenj hoj.

Ranz gou miz aen rek hung ndeu, ndawmbanj miz vunz guhlaeuj roxnaeuz miz vunz gvaqciuh, cungj daeuj ranz gou cawj haeux.

32.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Vunz ndaw mbanj banh daihsaeh haengj aeu rek hung cawj haeux.

B.  Miz vunz guhlaeuj.

C.  Miz vunz gvaqciuh.                          

D.  Vunz haengj cawj haeux.

 

De song ngoenz mbouj miz haeux haeuj dungx lo, aen dungx iek dwk yaek doeng congh, song ga hix naekgywggywg lumj miz rin cug dawz nei.

33.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  De gwn haeux lo.             B.  Aen dungx de doeng congh lo.

C.  Song ga de deng cug lo.         D.  De dungx iek lai lo.

 

Mbwn youh yaek rongh lo, de cix mbouj gamj byaij ok ndoengfaex, aenvih gwnz roen miz haujlai vunz baebae dauqdauq, de lau vunz roxnaj de.

34.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  De mbouj siengj hawj vunz roxnaj yawjraen de.        

B.  Mbwn caengz laep.

C.  De byaij ok ndoengfaex.             

D.  Gwnz roen mbouj miz vunz.

   

Gou caeuq de dwg doengzdoih seiziq, de ndaej doeg dayoz, seizneix youq ndaw yienh cwngfuj guh saeh, gou cix youq lajmbanj guh hongnaz.

35.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Gou caeuq de dwg doengzhag.       B.  Gou caeuq de gig ndei.

C.  Gou doeg gvaq dayoz.    D.  Gou dwg boux nungzminz ndeu.

 

Ngoenzneix Laujcangh mbouj daeuj hwnjban, Siujnungz naeuz de baenzbingh lo, bae yihyen aeu yw.

36.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Laujcangh bingh lo.             

B.  Siujnungz bingh lo.

C.  Siujnungz bae yihyen.      

D.  Siujnungz daiq Laujcangh bae yihyen.

De cawx ci ndaej bi lai lo, hoeng cungj mbouj hai geijlai baez, de naeuz youz bengz lai, gyoengq vunz cungj riu de.

37.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  De gig gyaez gyaq ci de.            

B.  De lau cawx youz yungh ngaenz lai.

C.  De miz gij siengjfap aeu henhoh vanzging.   

D.  Gyoengq vunz haenh de.

 

Dingqgangj Veiz Gangh ndaej dang gohcangj lo, mboujrox dwg mbouj dwg, raeuz bae cam de yawj.

38.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Veiz Gangh ndaej dang gohcangj lo.  

B.  Veiz Gangh daihgaiq (gojnwngz)ndaej dang gohcangj lo.

C.  Veiz Gangh dang gohcangj dwg caen.  

D.  Veiz Gangh dang gohcangj dwg gyaj.

 

Vangz cucangj heuh Siujlij caeuq de bae Baekging haihoih, ma le sij veibau hawj lingjdauj yawj.

39.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Siujlij gag bae Baekging haihoih.          

B.  Siujlij mbouj sij veibau.

C.  Veibau dwg sij hawj Vangz cucangj.    

D.  Lingjdauj heuh Siujlij sij veibau.

Siujveiz camgya gunghcoz ndaej sam bi lo, de gig gaenx guh hong, youh guh ndaej ndei, lingjdauj cungj haenh de, bineix lij bingz ndaej “youhsiu gunghcozcej ”.

40.  Gawq vah baihgwnz gangjnaeuz

A.  Siujveiz gunghcoz miz cinbu.              

B.  Lingjdauj gyaez Siujveiz.

C.  Siujveiz camgya gunghcoz mboujnanz. 

D.  Siujveiz rox bang lingjdauj guh saeh.

 

Mbwn rongh lo, daengngoenz hix hwnj sang lo. Baenz buenq ngoenz cungj mbouj miz saek boux vunz byaij haeujdaeuj, gyoengqroeg youq gwnz gofaex saet bae saet dauq heuh cici caca, lumj gijmaz saeh hix mbouj miz nei.

Daegmingz raen mbouj miz saeh, ndwn hwnjdaeuj cingq yaek byaij ok ndoengfaex, sawqmwh raen gyoengqroeg mbin deuzbubu, hai da baez yawj, raen miz haujlai vunz byaij haeuj ndoengfaex daeuj. Aenvih haemhlwenz gingjcaz gaemh mbouj dawz vunz, rox Daegmingz lij ndoj youq ndaw ndoengfaex, seizneix youh daeuj ra vunz lo.

41.  Gyoengqroeg gwnz gofaex baenzlawz yiengh?

A.  Mbouj doengh.                   B.  Saet bae saet dauq.

C.  Mhouj heuh caca.              D.  Bek fwed.

42.  Daegmingz baenzlawz rox miz vunz daeuj?

A.  Miz vunz heuh.                B.  Gyoengqroeg mbinbubu.

C.  Gyoengqroeg dingh youq.       D.  De laep da.

43.  Vunz vihmaz haeuj ndoengfaex daeuj? 

A.  Vunz raen roeg mbin.      B.  Vunz gaemh dawz Daegmingz.

C.  Vunz ndaej hoengq lai.      

D.  Vunz mbouj rox Daegmingz ndoj youq gizlawz.

 

Doenghbaez, miz daegmbauq ndeu, heuh guh Daeggyax, de mbauqndei youh gaenx hong.

Daeggyax ngamq ndaej song bi, daxmeh de couh gvaqseiq lo. Gvaq bi ndeu, daxboh de aeu mehlaeng, youh gvaq bi ndeu, mehlaeng couh miz dahlwg ndeu, coh heuhguh Dahgveiq. Ndaw ranz yienznaeuz mbouj fouq, hoeng, cungj ndaej cwxcaih gvaq saedceij.

Gvaq mbouj geijlai bi, daxboh Daeggyax baenz bingh dai bae lo. Daj seizhaenx hwnj, mehlaeng doiq Daeggyax couh mbouj ndei lo, ngoenzngoenz cungj gyaep de hwnj bya bae aeu fwnz, lij ciengzseiz mbouj hawj de gwn imq.

44.  Daeggyax dwg maz vunz?

A.  Vunz yak.                        B.  Vunz mbouj mbauqndei.

C.  Vunz mbauqndei gaenx hong.      D.  Vunz ngawz.

45.  Vihmaz vunz heuh daegmbauq neix guh “Daeggyax” ?

A.  Bohmeh de dai caeux.         B.  Daxboh de aeu mehlaeng.

C.  Daxboh de caengz dai.           D.  Mehlaeng miz dahlwg ndeu.

46.  Gawq vah veh sienq cujyau dwg gangj

A.  Mehlaeng doiq Daeggyax haemq ndei.

B.  Mehlaeng doiq Daeggyax mbouj ndei.

C.  Daeggyax gwn ndaej imq.           

D.  Mehlaeng ngoenzngoenz bae aeu fwnz.

Miz baez ndeu, Daeggyax gip ndaej aen gyapbangx(蚌壳) ndeu, dawz ma ranz cuengq roengz ndaw gangraemx.

Ngoenzlaeng, Daeggyax caeuxcaeux couh bae guh hongnaz, banringz cij ma ranz. Baez haeuj ranz. Yo! Byaekhaeux gaenq cawj ndei lo, cingq ndatndumndum, rangfwtfwt, caiq yawj gwnz congzrok(织布机), caemh miz vunz bang de daemj baengz lo. Daeggyax geizheih dangqmaz, couh bae cam ranz gwnz ranz laj, yawj dwg bouxlawz daeuj bang de, hoeng, bouxboux cungj naeuz mbouj rox.

Ngoenz daihngeih, Daeggyax cangguh ok bae guh hong, cix caegcaeg ndoj youq laengdou. Yaep ndeu, miz dahsau gyaeundei ndeu daj ndaw gangraemx okdaeuj, de rox dahsau neix dwg aen gyapbangx haenx bienqbaenz lo.

Dahsau neix okdaeuj le, couh vid genbuh bang Daeggyax guh hongranz, bang de dajcawj caeuq daemjrok. Daeggyax yawj ndaej da mbouj yaep, gaenlaeng, couh daj laengdou buet okdaeuj, daj baihlaeng gotdawz dah haenx, naeuz siengj caeuq de gapbaenz gvanbaz, dah haenx dapwngq lo. Yienghneix, Daeggyax couh miz yah lo.

47.  Daeggyax ma ranz raen gijmaz saeh roxnyinh geizheih?

A.  Byaekhaeux gaenq cawj ndei.

B.  Congzrok mbouj miz gijmaz.

C.  Ndaej aen gyapbangx ndeu.              

D.  Byaekhaeux caengz cawj.

48.  Bouxlawz guh hongranz hawj de?

     A.  Daxbuz ranz laj.                     B.  Mehsimj ranz gwnz.

C.  Dahcej ranz gwnz.                    D.  Dahsau ndeu.

49.  Daeggyax yungh maz banhfap daeuj roxnaj dahsau?

A.  Ndoj youq laengdou caeg yawj.         B.  Okbae guh hong.

C.  Cam mehsimj ranz gwnz.              

D.  Naengh youq ndaw ranz caj dwk.

50.  Daeggyax doeklaeng caeuq dah haenx baenzlawz yiengh?

       A.  Gapbaenz gonuengx.                      B.  Gapbaenz gvanbaz.

C.  Dah haenx gag deuz lo.       

D.  Daeggyax heuh dah haenx deuz lo.

 

Sam. Gyoebswz Cauxgawq ( 4 daezmoix daez 3 faen, gungh 12 faen)

第三部分:组词造句4题,每题3分,共12分)

51.  Gyoebswz.

haeux(    );    raeuj(     );   gangj(    );   seiz(     );  fwn(     );  geiz(    ).

52.  Yungh “danghnaeuz……couh……” cuj swz neix cauxgawq.

53.  Yungh “angqvauvau” aen swz neix cauxgawq.

54.  Yungh “roxnaeuz” aen swz neix cauxgawq.

 

Seiq. Fanhoiz2 daez, moix daez 4 faen, gungh 8 faen

第四部分:翻译2题,每题4分,共8分)

55.  Dawz Sawcuengh lajneix hoiz baenz Sawgun.

Nyefaex ok nyod lo, duzgoep ninz ndiu lo, roegenq hix mbin ma lo. O, seizcin youh daeujdaengz lo!

56.  Dawz Sawgun lajneix hoiz baenz Sawcuengh.

如果将来我有什么要教给我的孩子,我会告诉他:假若你一直和时间赛跑,你就可以成功。

 

Haj. Cozvwnz30 faen

第五部分:作文30分)

Iugouz:

1. Sij cozvwnz gaxgonq sien nyinhcaen doeg ndei cozvwnz dizsi, ciuq iugouz youq gvidingh seizgan sij liux.

2. Sawcuengh cihmeh aeu sij ndaej cingcuj, sij ndaej cingq, byauhdenj fuzhau aeu yungh ndaej deng.

3. Ndaw cozvwnz mbouj ndaej sij miz gij danhveidiegyouqmingzcoh caeuq gaujswngh mizgven haenx.

4. Sigenj aeu cinghseuq, mbouj ndaej luenh veh luenh daz guh vaih dapgienj.

 

要求:

    1.写作前请认真阅读作文提示,按要求在规定时间里完成作文。

    2.壮文字母书写要清楚、工整,标点符号要正确。

    3.作文中不得出现跟考生有关的单位、地名和真实姓名。

    4.卷面整洁,不得涂划损坏答卷。

Cozvwnz Daezsingj:

Ndaw swnghhoz ciengzseiz fatseng haujlai saeh, cingj mwngz yungh Sawcuengh sij gienh saeh ndeu okdaeuj, daezmoeg gag dingh, mbouj ndaej yungh sae fwen hingzsik daeuj sij. Iugouz faenzcieng sij miz 300 aen yinhcez doxhwnj.

作文提示:日常生活中经常发生一些事件,请你用壮文将某件事写出来,题目自定,不能用诗歌形式来写。要求文章不少于300个音节。


壮语文水平考试(初级)样卷

评分标准及参考答案

 

第一部分:基础知识(20题,每题1分,共20分)

1.C    2.C   3.D    4.C    5.D    6.D    7.B    8.A    9.C   10.A    11.C   12.A   13.D   14.C   15.C  16.B   17.D   18.B   19.B    20.A

第二部分:阅读理解(30题,每题1分,共30分)

21.B   22.D   23.A   24.B   25.B   26.C   27.A   28.C   29.B   30.D   31.D   32.A   33.D   34.A  35.D   36.A   37.B   38.B   39.D   40.A   41.B   42.B   43.D   44.C   45.A   46.B   47.A   48.D  49.A    50.B

第三部分:组词造句(4题,每题3分,共12分)

51.  haeux(haeuxyangz); raeuj(raeujrubrub); gangj(gangjgoj); seiz(seizgan); fwn(fwndoek); geiz(geizgonq).(每个空0.5)

52.  Danghnaeuz mwngz bae haw, gou couh riengz bae.(3)

53.  Gou angqvauvau daeuj camgya baez Sawcuengh suijbingz gaujsi neix.(3)

54.  De bae haw cawx buh roxnaeuz cawx vaq.(3)

第四部分:翻译(共2题,每题4分,共8分)

55.  树丫发芽了(1),青蛙睡醒了(1),燕子也飞回来了(1)。啊,春天又来到了(1)!

56.  Danghnaeuz daengzcog gou miz gijmaz son hawj lwg gou(1), gou couh lwnh de(1)Danghnaeuz mwngz itcig caeuq seizgan doxbuet(1), mwngz couh ndaej baenzgoeng(1).

第五部分:作文(30分)

Cozvwnz Bingzfaen Byauhcunj.

1. It daengj: 26 faen doxhwnj

Faenzcieng cungqsim cingcuj, neiyungz haemq lai hix caenzaed, ngeix sij diuzloh doeng, gezgou vanzcwngj, vahgangj raeuzrwd, Sawcuengh sij ndaej cingcuj, cingqcwd, byauhdenj fuzhau sij ndaej deng, gwnz sigenj seuqset.

2. Ngeih daengj: 2225

Faenzcieng cungqsim haemq cingcuj, neiyungz haemq lai, ngeix sij diuzloh doeng, gezgou vanzcwngj, vahgangj ndaej doeng, Sawcuengh sij ndaej cingcuj, cab di fanghyenz, byauhdenj fuzhau loek noix, gwnz sigenj seuqset.

  3. Sam daengj: 1821

Faenzcieng cungqsim miz di bien, hoeng caemh gangj ndaej mbouj loek, neiyungz noix di, sawcih mbouj daengz 300 aen yinhcez, ngeix sij diuzloh doeng, gezgou haemq vanzcwngj, vahgangj ndaej doeng, Sawcuengh sij loek noix, cab di fanghyenz, byauhdenj fuzhau miz di loek, gwnz sigenj seuqset.

  4. Seiq daengj:17 faen doxroengz

Faenzcieng sij okdaeuj, miz di neiyungz, hoeng mbouj miz cungqsim, roxnaeuz cungqsim sij loek, neiyungz noix di, sawcih mbouj daengz 200 aen yinhcez, ngeix sij diuzloh luenh, gezgou mbouj vanzcwngj, vahgangj loek lai, Sawcuengh sij loek lai, cab fanghyenz lai, byauhdenj fuzhau miz loek 10 aen doxhwnj, gwnz sigenj mbouj seuq.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

壮语文水平考试(VSSG)大纲(中级)

(试 行)

 

一、考试名称、性质、方式、时间

壮语文水平考试大纲(中级)由广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会根据《壮语文水平考试(VSSG)实施方案》制定。本大纲规定考试的内容、范围、题型、选题原则、达标要求等。

本考试定名为壮语文水平考试Vahcuengh Sawcuengh Suijbingz Gaujsi,缩写为VSSG,其读音为壮文字母读音)。

本考试定位为一项省部级语言类水平测试,旨在鉴定应试者的壮语文综合应用能力,以达到帮助应试者了解并提高自己的壮语文应用能力之目的,分笔试、听力及口语考试。20122014年试点考试期间只进行笔试。

壮语文水平考试(中级)笔试试题由基础知识、阅读理解、翻译、作文等四个部分组成。基础知识旨在考核应试者掌握壮语语音、词汇、语法、修辞的水平;阅读理解、翻译、作文部分旨在考核应试者掌握壮、汉两种语文互译的能力,以及应试者壮语文的综合应用能力。

2013年度试点考试于127举行,由广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会负责组织实施。

二、考试范围

壮语文水平考试(中级)的命题范围为广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会编制的《壮语文水平考试(中级)参考书目》和《壮语文水平考试(中级)词汇表》。

三、考试用途

壮语文水平考试成绩可以满足以下需求:

()了解掌握整个社会掌握壮语文水平的状况。

()为相关用人机构了解员工的壮语文水平提供参照。

()为各级各类教育机构开展壮语文教育和培训提供参考。

()为个人了解和提高自身壮语文水平提供参考。

()为个人申报评定专业技术职务资格提供壮语文水平依据。

四、试题构成及内容分解

壮语文水平考试(中级)笔试试卷由基础知识、阅读理解、翻译、作文等四部分内容组成,满分100分,其中客观性题占40分,主观性题占60分。全部题目按顺序统一编号。考试时间为150分钟。

(一)基础知识

目的是测试应试者掌握壮语语音、词汇、语法、修辞等壮语文基础知识的情况,采用选择填空、完形填空的题型。

(二)阅读理解

目的是测试应试者通过阅读获取书面信息的能力, 采用选择填空、完形填空、问答题的题型,要求应试者阅读若干段文字材料,然后回答问题。

(三)翻译

目的是测试应试者壮汉两种语文互译的能力,分壮译汉、汉译壮两部分。译文要求准确、通顺。

(四)作文

目的是测试应试者壮语文的综合应用能力和书面表达能力,要求应试者写出一篇不少于500个音节的文章,文章用词准确,能够完整表达主题思想,合乎逻辑,结构合理,无语法错误。

五、选材原则

命题的语言文字材料均选自壮文材料,包括日常生活中的对话、俗语、民谚、讲座、文学作品、科普读物、壮文教材,以及广播电视电影、报纸、杂志的内容等。选材的原则是:

(一)题材广泛,包括人文科学、社会科学、自然科学等领域,但是所涉及的背景知识应能为应试者所了解或已在文章中提供。

(二)体裁多样,包括记叙文、说明文、议论文、应用文等。

(三)词汇范围不超过《壮语文水平考试(中级)词汇表》中列举的词汇。

六、达标要求

壮语文水平考试(中级)要求应试者能够较熟练地使用壮语标准语;学会4000个以上词汇量,阅读面较宽,掌握壮语语法;能进行壮、汉两种语言文字互译;具备较强的壮语会话、壮文阅读和写作能力。

七、答题及计分方法

客观性试题采用机器阅卷,单项选题要求应试者从每题四个选项中选出一个最佳答案,并在答题卡上该题的相应字母上用铅笔涂黑。试卷上不能作任何记号。每题只能选择一个答案,多选作答错处理。

主观性试题采用人工阅卷,要求应试者在统一提供的答卷上答题,在试卷上答题作无效处理。评卷者根据参考答案及有关答题要求给有效卷判分。

八、成绩报告

壮语文水平考试(中级)考试完毕后,在20个工作日内,由考试单位为应试者出具成绩单。60分为及格标准线,达到6079分的应试者,由广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会颁发壮语文水平考试(中级)乙等证书;达到80分以上的应试者,由广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会颁发壮语文水平考试(中级)甲等证书。壮语文水平考试成绩长期有效。

附件:1.壮语文水平考试(中级)参考书目

      2.壮语文水平考试(中级)样卷

    

 

 

附件1

 

壮语文水平考试(中级)参考书目

 

1.《壮语文水平考试参考书(中级)》:杨启标主编;广西民族出版社;201310月版

2.《壮语文水平考试应试指南》:杨启标主编;广西民族出版社;201310月版

3.《壮汉词汇》:广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会编;广西民族出版社;19841月版

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

附件2

 

Vahcuengh Sawcuengh Suijbingz Gaujsi (Cunggaep) Yienghgienj

壮语文水平考试(中级)样卷

Gij Saeh Aeu Haeujsim

注意事项

1. Vahcuengh Sawcuengh Suijbingz Gaujsi (cunggaep) seizgan dwg 150 faencung, muenx faen 100 faen.

2. Dapanq itdingh aeu sij youq gwnz ndaw gajdapdaez roxnaeuz dapgienj, mbouj ndaej sij youq gwnz sigenj neix.

Dap daez senjcwz seiz daj moix daez baihlaeng gung hawj seiq aen dapanq ndaw de senj aeu aen ceiq ngamj, caemh youq gwnz gajdapdaez daz ndaem aen cihmeh daibyauj dapanq deng haenx, lumjbaenz[A] [B] [■] [D], moix daez cij ndaej daz aen cihmeh ndeu, lai daz suenq guh daploek.

3. Cingj cunhsouj gaujcangz gijliz, dingq boux genhgauj dazyinx. Gaujsi sat le, dawz mbaw sigenj caeuq dapgienjgajdapdaez cuengq youq gwnz daiz, caj boux genhgauj diemj ndeisou ndei le menh byaijok gaujcangz.

一、壮语文水平考试时间150分钟,满分100分。

二、答案必须写在答题卡或答卷上,不能写在试卷上。

选择题答题时从每题后面所给的四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑,如:[A] [B] [■] [D],每题只能涂黑一个字母,多涂作答错处理。

三、严格遵守考场规则,听从监考人员的指挥。考试结束后,必须把试卷和答卷、答题卡放在桌子上,等监考人员清点、收回后,才能离场。

 

It. Gihcuj Cihsiz20 daez, moix daez 1 faen, gungh 20 faen

一、基础知识20题,每题1分,共20分)

Gangjmingz: 120 daez, moix diuz daezmoeg miz giz ndeu roxnaeuz song giz veh sienq, cungj bwh miz ABCD seiq aen dapanq. Cingj ciuq gij eiqsei vahgawq, genj aen dapanq ceiq habngamj ndeu, caiq youq gwnz ndaw gajdapdaez daz ndaem bae, lumjbaenz [A] [B] [■] [D], moix daez cijndaej daz aen cihmeh ndeu, lai daz suenq loek.

说明:120题,这部分试题每题都有一道或两道横线,每道横线都有ABCD四个备选答案。请根据句子前后的意思,在每题后面所给的四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑,每题只能涂黑一个字母,如:[A] [B] [■] [D],多涂作答错处理。

1.  Ngoenzcog raeuz caez bae      .

A.  nanzningz dung’vuzyenz     B.  Nanzningz dung’vuzyenz

C.  Nanzningz Dung’vuzyenz    D.  nanzningz Dung’vuzyenz

2.  Fanman soengq hawj      .

A.  Mauz cujciz         B.  Mauz Cujciz 

C.  mauz cujciz         D.  mauz Cujciz

3.  Gou haj bi gaxgonq cix      de lo.

A.  rox naj   B.  roxnaj   C.  najrox   D.  naj rox

4.  Aen mak neix      .

A.  soemj sat sat       B.  soemjsat sat   

C.  soemj satsat        D.  soemjsatsat

5.  De nyinhnaeuz saekheu beij      ndei. 

A.  saek’aeuj   B.  saekaeuj   C.  aeujsaek   D.  aeuj saek

6.  Nanzningz gingjsaek      raixcaix.

A.  ndeigyaeu  B.  ndei gyaeu  C.  gyaeu ndei   D.  gyaeundei

7.  Cunghvaz Yinzminz Gunghozgoz ndaej suksij baenz      .

A.  Cungh Yinz Gungh        B.  C.Y.G. 

C.  Cunghvaz Gunghozgoz     D.  Cungh Gung

8.  Aenswz “dungzci” ndaej suksij baenz      .

A.  dungz   B.  dc.   C.  Dungz   D.  dc

9.  Song gvanbaz de ngamq doxceng gvaq, seizneix byawz hix mbouj leix      .

A.  byawz   B.  funz   C.  boux   D.  bouxhaenx

10.  Daegmingz, mwngz bang gou      lauxsae cingjgyaj baez ndeu, gou yaek bae yihyen yawj bingh.

A.  yiengq   B.  hawj   C.  vih   D.  doiq

11.  Yaek daengz gaujsi lo, sou aeu     bwh ndei.

A.  caenhguenj   B.  cijguenj   C.  caenhrengz   D.  sibseiz

12.  Diuz dah neix     ndaw bya ndaw lueg lae daeuj, cig lae daengz ndaw haij.

A.  cij   B.  caj   C.  hix   D.  daj

13.  Go faex neix moix bi seizdoeng cungj      baez mbaw ndeu.

A.  loenq   B.  mbin   C.  saenz   D.  saet

14.  Rumz liengz     gvaqdaeuj, gij riengzhaeux lumj coh raeuz ngaek gyaeuj riu nei.

A.  ci   B.  mbin   C.  buet   D.  bongx

15.       raen diuz dah neix, cix dingqnyi sing raemx yiengjcoco.

A.  Gaej   B.  Caengz   C.  Lij   D.  Senq

16.  Diuz loh daj henz mbanj dou gvaq neix, gvangq     , bingz     .

A.  langlai/bwd     B.  lang /bwdlai 

C.  gvangq/bingz    D.  langlang/bwdbwd

17.  Seizneix bouqhaeux bouqlaeuj henz gai, aen     aen.

A.  lai   B.  noix   C.  gvaq   D.  riengz

18. Gij bienqvaq neix sam ngoenz sam haemh cungj gangj mbouj     , lwnh mbouj     .

A.  liux/sat   B.  sat/rim   C.  neix /haenx   D.  baez /sat

19.  Daengngoenz gwnz mbwn     .

A.  henjhwdhwd       B.  hoengzyangyang 

C.  ndaemndatndat     D.  laepsupsup

20.  Go faex neix     , gaej bin hwnjbae.

A.  bingzbwdbwd    B.  gvangqlanglang 

C.  angqvauvau      D.  sangngaungau

 

Ngeih. Doeg saw lijgaij20 daez, moix daez 1 faen, gungh 20 faen

二、阅读理解20 题,每题1分,共20分)

Daih’it Bouhfaenh: Daez dienzhoengq5 daez, moix daez 1 faen, gungh 5 faen

第一部分:填空题(5 题,每题1分,共5分)

Gangjmingz: 2125 daez, moix coenz vah gaenlaeng miz aen swz ndeu, gawq vah baihndaw ABCD dwg seiq giz hawj senj, cingj duenqdingh yaek dawz aen swz neix cuengq youq gizlawz ceiq habngamj, caemh youq gwnz ndaw gajdapdaez dawz aen cihmeh de daz ndaem bae.

说明:2125题,在每个句子后面都有一个指定词语,句中ABCD是四个供选择的不同位置,请判断这一词语放在哪个位置上最恰当,并在答题卡上将代表答案的字母涂黑。

21.  Aen danhvei raeuz  A  liz gizneix mbouj  B  gyae geijlai, caiq gvaq cib faencung, de   C wnggai  D  daengz lo.

        daeuj

22.  Cungj dauhleix neix  A  baenz gienjdanh, lienz lwgnyez sam bi   B   rox, mwngz vih  C  guhmaz  D  mbouj roxyiuj ne?

        cungj

23.  Gou ganjnaeuz gienh saeh neix  A  yaek hawj daxboh gou saetnaj, B   rox de dauqfanj nyinhnaeuz miznaj raixcaix,    C  bungz vunz couh  D   dwen daengz gienh saeh neix.

       byawz

24.  Daxmeh gou seizneix henzrwz  A  miz haujlai byoem hau, naj nyaeuq hwet  B  gungj lo, hoeng de lij  C  guhhong, ndaw sim gou insisi  D  . 

       caemh

25.  Gou haemhnaengz  A  doeg saek song yieb saw, menhmenh rox  B  di le, caiq  C  doeg haj roek ndwen dem, geij bonj saw neix couh  D  doeg ndaej haemq raeuzred lo.

laebdaeb

 

Daihngeih Bouhfaenh: Daez laebdaeb dienzhoengq5 daez, moix daez 1 faen, gungh 5 faen

第二部分完型填空题5题,每题1分,共5分)

Gangjmingz: 2630 daez. Youq duenh vah lajneix miz geij giz veh sienq, cingj ciuq gij eiqsei vahgawq, faenbied daj ndaw ABCD genj aeu aen dapanq ceiq habngamj, sawj daengx gawq vah eiqsei cingq dengcaemh youq gwnz ndaw gajdapdaez dawz aen cihmeh de daz ndaem bae.

说明:2630题。在下面一段话语中有几处下画线的空格。请根据上下文的意思,分别从ABCD中选取最恰当的词语,使句意完整,并在答题卡上将代表答案的字母涂黑。

Bajseiq daj iq couh yienh’ok caeuq beixnuengx mbouj ityiengh, seiz de bae hagdangz doegsaw, raen bouxwnq daenj buhmoq, de couh ( 26 ) yaek dai, ma daengz ranz couh heuh daxdaiq guh buhmoq hawj de daenj. ( 27 ) goengda gaenq gvaqseiq, seizhaenx daxdaiq cix gag bouxdog guh hong ciengx bang lwg neix, ( 28 ) ndaw ranz mbouj miz gijimaz ngaenz, gij iugouz bajseiq dangyienz guh mbouj ndaej daengz lo. ( 29 ) bajseiq couh daengx hwnz daej mbouj dingz. Caj daengz bajseiq cugciemh majhung bienqbaenz dahsau lengj le, de gyaez daenj buh moq hix mbouj miz saek di bienq, 30yied daeuj yied haenq lo.

26.  A. hozndat    B. hozhaenz    C. hozhep    D. hozbiz

27.  A. Vihmaz    B. Gamjdaengz       C. Doeklaeng    D. Aenvih

28.  A. engqgya      B. caemhcaiq    C. ndigah          D. mboujdanh

29.  A. Seizhaenx     B. Yienghneix    C. Gaxgonq         D. Doeklaeng

30.  A. dauqfanj      B. caeklaiq        C. sikhaek        D. dauqma

 

Daihsam Bouhfaenh: Daez duenqdingh10 daez, moix daez 1 faen, gungh 10 faen

第三部分判断题(10题,每题1分,共10分)

Gangjmingz: 3140 daez, moix diuz daez cungj miz aen swz baihlaj veh sienq, ABCD seiq aen dapanq dwg doiq aen swz neix guh gangjmingz, cingj ciuq gij eiqsei vahgawq, genj aeu aen dapanq ceiq habngamj ndeu, caemh youq gwnz ndaw gajdapdaez dawz aen cihmeh de daz ndaem bae.

说明:3140题,这部分试题每个句子都有一个下划线的词语,ABCD四个答案是对这个下划线词语的解释,请根据句子意思选出最适合该词语的一种解释,并在答题卡上将代表正确答案的字母涂黑。

31.  Lauxsae mwngz ngoenzlwenz dwen daengz de lwi?

A.  yawjraen   B.  dingqnyi   C.  gangj  D.  bungz

32.  Gou baezneix gaujsi cingzcik haemq ndei, hoeng de lij lumj gaxgonq nei naeuz gou.

A.  haenh    B.  ndaq    C.  swt    D.  lwnh

33.  Aen singz haenx gou lij iq cix dingq vunz gangj gvaq, hoeng gou lij caengz ndaej bae saek baez.

A.  song baez   B.  baez it   C.  baez baez   D.  baez ndeu

34.  De raen duzroeg gwnz faex saet bae saet dauq, heuh cici caca, roxnyinh fouz saeh le cij daj ndaw ndoengfaex byaij ok daeuj.

A.  mbouj miz saeh     B.  ok saeh  

C.  miz saeh         D.  saehcingz

35.  Gvaq geij ngoenz, maknganx ndaw suen baenz gwn le gou menh caiq heuh mwngz daeuj.

A.  sug    B.  ndaej    C.  baih    D.  gyae

36.  Duz ma haenx baez raen gou dauqma ranz, couh baet rieng ndeundeu daeuj coh gou.

A.  auq     B.  ngaek     C.  bi     D.  ngamq

37.  De ngamq nip byaek haeuj bak, doq roxnyinh hamzhadhad.

A.  ndaengqndatndat     B.  citcamcam  

C.  diemzsubsub        D.  soemjsatsat

38.  Danghnaeuz mbouj dwg vih daengzcog sou, gou hix mbouj yienghneix guh lo.

A.  haemhcog         B.  haetcog  

C.  ngoenzlaeng       D.  doxngoenz

39.  Vunz yienh dou dingzlai dwg Bouxcuengh, gizyawz dwg Bouxgun.

A.  buenq ndeu  B.  buenq soq  C.  siujsoq      D.  daihbouhfaenh

40.  Bouxvunz dungx bongzbwdbwd ndeu laihnaeuz gou dwg vunz guekrog, aeu Yinghyij daeuj cam gou.

A.  engqnaeuz   B.  nyinhnaeuz   C.  roxnaeuz   D.  hannaeuz

 

Sam. Fanhoizgungh 30 faen

三、 翻译(共30分)

ItDawz Sawgun lajneix hoiz baenz Sawcuengh (10 daez, moix daez 1 faen, gungh 10 faen)

(一)把下列汉文翻译成壮文(10题,每题1分,共10分)

41. 我们都是壮族人。

Hoiz:

42. 我和他认识已经三个月了。

Hoiz:

43. 他当过兵,你呢?

Hoiz:

44. 雨下再大,我也去学校上课。

Hoiz:

45. 她不但会说壮语、汉语,而且会说英语。

Hoiz:

46. 三姑娘真的很美,像她妈妈一样。

Hoiz:

47. 小张边讲边笑,头也不回就走了。

Hoiz:

48. 吃的、穿的、用的,一样都不缺。

Hoiz:

49. 想不到他居然挑得一百五十斤。

Hoiz:

50.  跑的那头是公水牛。

Hoiz:

 

NgeihDawz Sawcuengh lajneix hoiz baenz Sawgun (10 daez, moix daez 2 faen, gungh 20 faen)

(二)把下列壮文翻译成汉文(10题,每题2分,共20分)

51.  Youq gwnz mbonq bag fwnz, mbouj ndaej okrengz.

Hoiz:

52.  Gvaq giuz lumz dwngx haih dai swhgeij.

Hoiz:

53.  Miz dinfwngz byaij doh lajmbwn.

Hoiz:

54.  Couhcinj gangj lai baez, de hix mbouj roxyiuj.

Hoiz:

55.  Gaxgonq diuz loh haeuj mbanj caengz guh baenz, vunz aen mbanj neix cungj baengh dajndaem gwn.

Hoiz:

56.  Caengz doxdax, mbouj miz saek boux lauxsae siengj daengz suyoz itdaengjciengj deng hagseng Bouxcuengh ndaej bae, engqgya siengj mbouj daengz boux hagseng neix ngamq doeg ngeih nienzgaep.

Hoiz:

57.  Dangz go neix, gyoengq hagseng guekrog dingq ndaej miz yinx raixcaix, gyoengqde cungj naeuz: Siengj mbouj daengz geij cien bi gaxgonq vunz Cungguek couh rox caux ceij lo.

Hoiz:

58.  Haemh haenx ronghndwen ronghsag, rumz cifefe, Daegseiq daj henz daemz dauqma, mumjgyumq yawjraen miz ndaek ngaeuz ndeu yat gvaq, yaepyet couh dingqnyi “budung” sing ndeu. De rox miz vunz doek raemx lo.

Hoiz:

59.  Dahyen haujlai nanz mbouj raen Dahmeiz lo, siengj mbouj daengz vunz caeuq saeh bienq haujlai, gij byoem Dahmeiz bienq hau baenzneix, dauqdaej dwg vihmaz?

Hoiz:

60.  Dieg Bouxcuengh dienheiq habngamj, sengmaj miz gak cungj gak yiengh mak mizmingz, lumj Denzyangz mangzgojhom couh dwg cungj mak okmingz ndeu.

Hoiz:

 

Seiq. Cozvwnz30 faen 

四、作文30分)

Iugouz:

1. Sij cozvwnz gaxgonq sien nyinhcaen doeg ndei cozvwnz dizsi, ei iugouz daeuj sij.

2. Sawcuengh cihmeh aeu sij ndaej cingcuj, sij ndaej cingq, byauhdenj fuzhau aeu yungh ndaej deng.

3. Sigenj aeu cinghseuq, mbouj ndaej luenh veh luenh daz guh vaih dapgienj.

4. Ndaw cozvwnz mbouj ndaej sij gij danhveidiegyouqmingzcoh caeuq gaujswngh mizgven.

要求:

    1.写作前请认真阅读作文提示,按要求作文。

    2.壮文字母书写要清楚、工整,要正确使用标点符号。

    3.保持卷面整洁,不得涂划损坏答卷。

    4.作文中不得出现跟考生有关的单位、地名和真实姓名。

DaezmoegHaenh Ranzmbanj Gou

Cingj yungh Sawcuengh sij, mbouj ndaej yungh sae fwen daeuj sij. Iugouz faenzcieng sij miz 500 aen yinhcez doxhwnj.

请用壮文书写,不能用诗歌形式来写。要求文章不少于500个音节。

 

 

 

 

 

 

 

 

 

壮语文水平等级考试(中级)

样卷评分标准及参考答案

 

一、基础知识(20题,每题1分,共20分)

1.C   2.A   3.B   4.D   5.B   6.D   7.B   8.B   9.A   10.A

11.C  12.D  13.A  14.A  15.B  16.D  17.D  18.A  19.B  20.D

二、阅读理解(20题,每题1分,共20分)

21.D  22.B  23.B  24.B  25.C  26.B  27.D  28.C  29.B  30.A

31.C  32.B  33.D  34.A  35.B  36.C  37.A  38.C  39.D  40.B

三、翻译(30分)

(一)汉文译壮文(10题,每题1分,共10分)

41.  Raeuz cungj dwg vunz Bouxcuengh.

42.  Gou caeuq de roxnaj gaenq sam ndwen lo. 

43.  De dang bing gvaq, mwngz ne?

44.  Fwn doek naemq dem, gou hix bae hagdangz hwnjdangz.

45.  De mboujdanh rox gangj VahcuenghVahgun, caemhcaiq rox gangj Yinghyij dem.

46.  Dahsam gyaeundei raixcaix, lumj daxmeh de nei.

47.  Siujcangh doq gangj doq riu, gyaeuj hix mbouj nyeux cix bae lo.

48.  Gij gwngij daenjgij yungh, yiengh ndeu cungj mbouj noix.

49.  Siengj mbouj daengz de sad rap ndaej bak haj gaen.

50.  Duz buet haenx dwg vaiz daeg.

(二)壮文译汉文(10题,每题2分,共20分)

51.  在床上劈柴火(1分),不能出力(1分)。

52.  过桥丢拐杖害死自己(2分)。

53.  有手艺走遍天下(2分)。

54.  即使讲再多(1分),他也不明白(1分)。

55.  以前进村的路没修成(1分),这个村里的人靠种植生活(1分)。

56.  比赛之前,没有一个老师想象得到数学一等奖被壮族学生夺去(1分),更加想不到的是这个学生才读二年级(1分)。

57.  这一节课,外籍学生听得非常入迷(1分),他们都说: 想不到几千年前中国人就会造纸了(1分)。

58.  那晚月光明亮,凉风习习,特四从塘边回来,朦胧地发现有一个影子突然闪过(1分),一会儿就听见扑通一声。他知道有人掉水里了(1分)。

59.  阿燕很久没有看见阿梅了,想不到人和事都有很大的变化(1分),阿梅的头发变得这么白,到底是为什么呢(1分)?

60.  壮乡气候适合,生长着各式各样的名优水果1分),比如田阳香芒就是一种有名的水果1分)

四、作文

Cozvwnz Bingzfaen Byauhcunj.

1. It daengj: 26 faen doxhwnj

Faenzcieng cungqsim cingcuj, neiyungz cungsaed, ngeix sij diuzloh doeng, gezgou vanzcwngj, vahgangj raeuzrwd, Sawcuengh sij ndaej cingcujcingqcwdmbouj miz loeng laeuh, byauhdenj fuzhau yungh ndaej deng, gwnz sigenj seuqset.

2. Ngeih daengj: 2225

Faenzcieng cungqsim haemq cingcuj, neiyungz haemq cungsaed, ngeix sij diuzloh doeng, gezgou vanzcwngj, vahgangj haemq doeng, Sawcuengh sij ndaej cingcujcab di fanghyenzloeng laeuh siuj, byauhdenj fuzhau miz di loek, gwnz sigenj seuqset.

3. Sam daengj: 1821

Faenzcieng cungqsim miz di bien, hoeng caemh gangj ndaej mbouj loek, neiyungz mbouj gaeuq cungsaed, sawcih mbouj daengz 300 aen yinhcez, ngeix sij diuzloh doeng, gezgou haemq vanzcwngj, vahgangj haemq doeng, Sawcuengh sij loek noixcab miz fanghyenz, byauhdenj fuzhau miz loek haemq lai, gwnz sigenj seuqset.

4.Seiq daengj: 17 faen doxroengz

Faenzcieng sij okdaeuj, miz di neiyungz, hoeng mbouj miz cungqsim, roxnaeuz cungqsim sij loek, neiyungz noix, sawcih mbouj daengz 300 aen yinhcez, ngeix sij diuzloh luenh, gezgou mbouj vanzcwngj, vahgangj loek lai, Sawcuengh sij loek lai, cab fanghyenz lai, byauhdenj fuzhau miz loek lai, gwnz sigenj mbouj seuq.

壮语文水平考试(VSSG)大纲(高级)

(试行)

 

一、考试名称、性质、方式、时间

壮语文水平考试大纲(高级)由广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会根据《壮语文水平考试(VSSG)实施方案》制定。本大纲规定考试的内容、范围、题型、选材原则、达标标准等。

本考试定名为壮语文水平考试Vahcuengh Sawcuengh Suijbingz Gaujsi,缩写为VSSG,其读音为壮文字母读音)。

本考试定位为一项省部级语言类水平测试,旨在鉴定应试者的壮语文综合应用能力,以达到帮助应试者了解并提高自己的壮语文应用能力之目的,分笔试、听力及口语考试。20122014年试点考试期间只进行笔试。

壮语文水平考试(高级)笔试试题由基础知识、阅读理解、翻译、作文等四个部分组成。基础知识旨在考核应试者掌握壮语语音、词汇、语法、修辞的水平;翻译、阅读理解、作文部分旨在考核应试者掌握壮、汉两种语言文字互译的能力,以及应试者壮语文的综合应用能力。

2013年度试点考试于127举行,由广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会负责组织实施。

二、考试范围

壮语文水平考试(高级)的命题范围为广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会编制发布的《壮语文水平考试(高级)参考书目》和《壮语文水平考试(高级)词汇表》。

三、考试用途

壮语文水平考试成绩可以满足以下需求:

()了解掌握整个社会掌握壮语文水平的状况。

()为相关用人机构了解员工的壮语文水平提供参照。

()为各级各类教育机构开展壮语文教育和培训提供参考。

()为个人了解和提高自身壮语文水平提供参考。

()为个人申报评定专业技术职务资格等提供壮语文水平依据。

四、试题构成及内容分解

壮语文水平考试(高级) 笔试试卷由基础知识、阅读理解、翻译、作文等四部分内容组成,满分100分,其中客观性题占30分,主观性题占70分。全部题目按顺序统一编号。考试时间为150分钟。

(一)基础知识

目的是测试应试者掌握壮语语音、词汇、语法、修辞等壮语文基础知识的情况,采用选择填空、完形填空的题型。

(二)阅读理解

目的是测试应试者通过阅读获取书面信息的能力,可以采用选择填空、问答题的题型,要求应试者阅读若干篇短文,然后选择填空或回答问题。

(三)翻译

目的是测试应试者壮汉两种语文互译的能力,分壮译汉、汉译壮两部分。译文要求准确、通顺。

(四)作文

目的是测试应试者壮语文的综合运用能力和书面表达能力。要求应试者写出一篇不少于800个音节的文章,文章用词准确,能够完整表达主题思想,合乎逻辑,结构合理,无语法错误。

五、选材原则

命题的语言文字材料均选自壮语文材料,包括日常生活中的对话、俗语、民谚、讲座、文学作品、科普读物,以及广播电视电影、报纸、杂志的内容等。选材的原则是:

(一)题材包括人文科学、社会科学、自然科学等领域,但是所涉及的背景知识应为应试者所了解或已在文章中提供。

(二)体裁包括记叙文、说明文、议论文、应用文等。

(三)词汇量不超过《壮语文水平考试(高级)词汇表》规定的词汇要求。

六、达标要求

壮语文水平考试(高级)要求应试者掌握5000个以上词汇量,掌握壮语语法;能用壮语准确表达意思,满足工作、生活中的交际需要,能流利地进行壮、汉两种语言文字互译,能准确理解壮语文报纸、杂志、电影、电视、广播等的内容,就讨论的议题能正确流畅地发表自己的意见;能用壮文写记叙文、说明文、议论文和应用文。

七、答题及计分方法

客观性试题采用机器阅卷,单项选题要求应试者从每题后面的四个选项中选出一个最佳答案,并在答题卡上该题的相应字母上用铅笔涂黑。试卷上不能作任何记号。每题只能选择一个答案,多选以答错处理。

主观性试题采用人工阅卷,要求应试者在统一提供的答卷上答题,在试卷上答题作无效处理。评卷者根据参考答案及有关答题要求给有效卷判分。

八、成绩报告

壮语文水平考试(高级)考试完毕后,在20个工作日内,由考试单位为应试者出具成绩单。60分为及格标准线,达到6079分的应试者,由广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会颁发壮语文水平考试(高级)乙等证书;达到80分以上的应试者,由广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会颁发壮语文水平考试(高级)甲等证书。壮语文水平考试成绩长期有效。

 

 附件:1.壮语文水平考试(高级)参考书目

       2.壮语文水平考试(高级)样卷

         

附件1

壮语文水平考试(高级)参考书目

 

1.《壮语文水平考试参考书(高级)》:杨启标主编;广西民族出版社;201310月版

2.《壮语文水平考试应试指南》:杨启标主编;广西民族出版社;201310月版

3.《壮汉词汇》:广西壮族自治区少数民族语言文字工作委员会编;广西民族出版社;19841月版

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fugen 2

Vahcuengh Sawcuengh Suijbingz Gaujsi (Gaugaep) Yienghgienj

 

Gij Saeh Aeu Haeujsim

 

1. Vahcuengh Sawcuengh Suijbingz Gaujsi (gaugaep) seizgan dwg 150 faencung. Ndaej muenx faen dwg 100 faen.

2. Dapanq itdingh aeu sij youq gwnz ndaw gajdapdaez caeuq dapgienj, mbouj ndaej sij youq gwnz sigenj neix.

Dap daez senjcwz seiz aeu youq gwnz gajdapdaez daz ndaem aen cihmeh daibyauj dapanq deng haenx, lumjbaenz[A] [B] [■] [D], lai daz suenq dap loek.

3. Cingj cunhsouj gaujcangz gijliz, dingq boux genhgauj dazyinx. Gaujsi sat le, dawz mbaw sigenj caeuq gajdapdaezdapgienj cuengq youq gwnz daiz, caj boux genhgauj diemj ndeisou ndei le menh byaijok gaujcangz.

 

 

Vahcuengh Sawcuengh Suijbingz Gaujsi Bangunghsiz Bien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

It. Senjcwz dienzhoengq25 daez, moix daez 1 faen, gungh 25 faen

Gangjmingz: 125 daez, moix diuz daezmoeg miz giz vehsienq ndeu, riengz laeng lij bwh miz ABCD seiq aen dapanq. Cingj ciuq gij eiqseiq daezmoeg, genj aen dapanq ceiq habngamj ndeu, caiq youq gwnz ndaw gajdapdaez daz ndaem dwk, lumjbaenz [A] [B] [■] [D], moix daz deng aen dapanq ndeu ndaej faen ndeu, moix daez cijndaej daz aen cihmeh ndeu, lai daz suenq loek.

 

1.  Dangqnaj ranz gou miz diuz roen      ndeu.

A.  ywtyaiq        B.  dawzsaenz   

C.  nguxngax       D.  ngutngeuj

2.  Bohmeh son mbouj dingq, seizneix cij gag      , lij mizmaz yungh dem.

   A.  ienqhoij     B.  ienqeiq   C.  ienqhoiq       D.  insik

3. Rumz ci cag gat, aen       coh gwnz mbwn mbin bae mbin bae.

A.  roegrumz      B.  yiuhrumz  

C.  rumzroeg      D.  roegvaiz

4.  Buek mou neix hungmaj mbouj caezcingj, duz      duz     cungj miz.

A.  e / goeg        B.  nding / nyangq 

C.  biz / byom      D.  van / ndaq

5.  Duzmalwg neix mbouj lau vunzseng, mwngz siengj     goj ndaej      goj ndaej.

A.  yw / caengh      B.  lumh / lax 

C.  suk / nyaemj     D.  cam / roengh

6.  Raeuz ranz      ranz      cungj ciengzseiz doxcaemh gwnhaeux.

A.  henz / ndaw       B.  gwnz / rog 

C.  gwnz /laj         D.  ndongq / gvaz

7.       caeuq     doxdoengz, ityiengh hoj souh.

A.  lem / cej         B.  dam / lak 

C.  ram / sawj        D.  humz / haenz

8.  De      diuqvuj ndei yawj, ciengq go      gig ndei dingq.

A.  aenvih / ndigah        B.  mboujdanh / lij 

C.  danghnaeuz / couh     D.  dwg / yienghneix

9.  Vunzlaux ciengzseiz daengq Daeghaij naeuz: guh vunz mbouj ndaej                        yienghneix      lai.

     A.  dasang    B.  daraiz   C.  daraeh   D.  dadaem

10.  Goeng neix yied ndaq yied gikdoengh, ndaq dwk      .

A.  myaiz rihcoxcox           B.  myaiz ndiksasa 

C.  myaiz sinzbyoedbyoed      D.  myaiz mbinfwdfwd

11.  Guh seng’eiq dangq guh ciet, yied sim sienh yied      .

     A.  haeuj ranz       B.  haeujeiq   

C.  haeuj sim        D.  haeuj hek

12.  Diuz vaq gou loengz raixcaix, byaij roen cungj roxnyinh        .

     A.  bizbwdbwd         B.  sanggvangxgnangx 

C.  lohlanghlangh       D.  hoengqvatvat

13.  Daihgya cungj caj de dwk mbwq liux, miz di vunz       dwk ndaq de lo.

A.  hozhwnj    B.  hozroengz    C.  hozai     D.  hozraez

14.  Raeuz nyinhnaeuz guh cungj hong neix        , liuh mboujdaengz dwgrengz dangqmaz.

      A.  mbaeumbeng                B.  vaiqvaiqvej

      C.  mywnhmyangh      D.  menhnyednyed

15.  De dawz rap makit de baij youq gyanghaw, baez di baez di _____.

A.  byoengqgai      B. cekgai    C.  liebgai D.  vitgai

16.  Fwn        doek lo, vaiq bae sou doenghyiengh!

A.  ngamq     B.  yaek     C.  gaenq     D.  gvaq

17.  Mbouj miz vunz ndau souh, buenz souh ndat gwnzdaiz gaenq giet

caengz        na.

    A.  mij    B.  fwi     C.  bwx     D. remj

18.  Dahnuengx         , de cungj mbouj guh sing.

    A.  riuhehe              B.  daejnge’nge   

C.  riunyumnyum         D.  daejnyumnyum

19.  Mwngz yaek bae ngaenzhangz lingx         ngaenz okdaeuj.

    A.  gaejlai   B.  geijlai    C.  geijhoz    D.  geijseiz

20.  Dah haenx         , raen bouxboux cungj dongx.

    A. baklai      B. bakgvangq   C. baksoem    D. bakmbaeu

21.  Ndaek vunz najna neix, ndaw ciet daj ranz neix         daengz ranz haenx.

    A.  gwn     B.  ndoet     C.  caeg      D.  saex

22.         raeuz roengzrengz guhhong, bineix itdingh ndaej demsou.

A.  Cijnaeuz    B.  Cijaeu    C.  Cijndaej     D.  Cijdwg

23.  Gou       geiq fung saenq neix bae Baekging.

A.  naemj    B.  siengj     C.  ngeix     D.  ngeiz

24.  Daeglwg de ngoenzneix baenzgya, de      mbouj najhai.

A. baenzhaenx    B. aenvih   C. baenzlawz     D. yienznaeuz

25.  Aen diemq haenx ngoenzneix       haicieng.

A. gaxgonq     B. gaenlaeng   C. ngamq     D. doeklaeng

 

Ngeih. Doeg le lijgaij9 daez, gungh 19 faen

Gangjmingz: 2634daez, moix diuz daezmoeg miz geij aen vwndiz. Cingj haeujsim yawjdoeg le, ciuq gij eiqsei daezmoeg, genj aeu aen dapanq ceiq habngamj, caemh youq gwnz ndaw gajdapdaez daz ndaem dwk. Roxnaeuz ciuq faenzcieng eiqsei, hoizdap vwndiz.

(It) Yawjdoeg le dienzhoengq

Gij dozveh bangxdat Byaraiz cungj dwg aeu saek nding daeuj veh. Bit veh cocud miz rengz. Ndaw dozveh miz haujlai doenghyiengh, hoeng siengqvunz ceiq lai. Siengqvunz miz di song ga capmax, song fwngz yaengx baihnaj. Doengh gij siengqvunz neix, lumj vunz mbouj vunz. Cawz siengqvunz le, lij miz doengh gij dozsiengq wnq, miz di lumj max mbouj max, miz di veh baenz luenzluenz lumj gyonglaz, lumj loekci.

26.  Gij dozveh gwnz bangxdat Byaraiz miz doenghyiengh lai raixcaix, ndawde miz                ceiqlai.

A.siengqvunz.     B.siengqwnq.  C.siengqmax.    D.siengqluenz. 

27. Duenhvah baihgwnz gangj, siengqvunz miz di song ga capmax dwk, gizneix “Capmax” eiqsei dwg                     .

A.  dauqdingq dwk lienh goengfou.    

B.  nda ok gijyiengh yaek yungh rengz roxnaeuz yaek doxhoenx.  

C.  gwih youq gwnz max doxhoenx.

D.  caeuq duzmax doxdik.

 

Dahyougyangh seiz ceiq ndei yawj dwg haetromh caeuq banhaemh.

Haetromh, cien bya fanh ndoi singj dauq lo, daengngoenz hwnj youq gwnz dingj bya, ndingfwgfwg, ciuq dwk gofaex henz Dahyougyangh nding lumj lwed, henj lumj gim. Seizneix byaij bae gaenh Dahyougyangh, gwnz dah mok hau gienjfaenfaen; gizgyae, gij ruz dwkbya youq gwnz dah biufengfeng, loq raen loq mbouj raen; gizgyawj, miz baenz bang baenz bang roeg youq ndawraemx ra gwn, duzduz angqvauvau; bya hung bya iq youq ndawraemx hix youz bae youz dauq, doxhaeb doxciengj, duzduz vaiqvued dangqmaz. Vunz ndwn youq giz sang muengh yawj seiqhenz, mbwn sang heiq sien, bya sang goengq lienz goengq, ndoi heu bo dem bo, mok hau geuj bae geuj dauq, lumj cien duz ma doxraeuq, lumj fanh duz lungz doxheux, ngiengx gyaeuj yawj baihgwnz, mbwn heunaunau, fwj hausaksak, youq gij fwj hau haenx youz doengh baihlaj, mbwn heu mizseiz lumj duzlungz youzraemx, mizseiz lumj duzfungh doxlaeh, mbwn heu cix lumj gaiq baengzcouz gvangqlangh nei, caih gij fwj hau youq gwnz de mbinmbin sanqsanq, doxgiet doxliz. Mwngz yawj, duj fwj haenx, caen lumj duzma nei cingq aj bak raeuq vunz, duj fwj haenx, caen lumj duzmax nei gingz hwnj seiq din coh giz sang buet bae, duj fwj haenx, youh lumj dahsau cingq coh raeuz vad fwngz……

28.  Ciuq gij eiqsei duenhvah baihgwnz, coenzvah baihlaj neix gangj loek dwg               .

A.  sij gij gingjsaek haetromh.  

B.  ndaw faenzcieng dwendaengz roek cungj doenghduz.

C.  “ loq raen loq mbouj ” eiqsei dwg youq ndaw loq yawj mbouj raen.

D. ndaw faenzcieng gangj daengz aen daengngoenz gaenq hwnjdaeuj sang lo.

29.  Duenhvah baihgwnz naeuz:            lumj gaiq baengzcouz gvangqlangh ndeu.

A. dujfwj.     B. duzlungz.    C. raemxdah.    D. gwnzmbwn.

30.  Coenzvah baihlaj       ceiq ndaej gaigvaz gij eiqsei cungqsim duenhvah baihgwnz dwg.

A.  gij ruz dwkbya Dahyougyangh lai raixcaix.      

B.  Dahyougyangh gyaeundei dangqmaz.

C.  cien bya fanh ndoi henz Dahyougyangh.   

D.  gij fwj hau youz doengh haenx sanq daengz seiqlengq.

 

(Ngeih) Yawjdoeg le hoizdap vwndiz

Baez daengz seiz mbwn hwngq, miz di vunz daegbied dwg lwgnyez, gwnz gyaeuj hozaek baihlaeng caeuq gumq doengh giz neix, hwnq miz baenzaen baenzaen nding, hung iq lumj ngveih lwgraz nei, youh humz youh in, neix couh dwg bitfiengj.

Yw bitfiengj, dingzlai cungj dwg aeu yw cat. Swiq ndang le, aeu gij faenjyw bitfiengj roxnaeuz raemxyw bitfiengj daeuj cat, hix ndaej aeu lwgbieng ndip ronq baenz benq bae cat, aeu dacinghyez caeuq swxbozhoz doxgyaux daem yungz cat hix ndaej. Lij miz, lai gwn cazginhyinzvah hix ndei.

Yaek re hwnj bitfiengj, sien aeu rox bitfiengj dwg baenzlawz baenz. Mwh mbwn hwngq, lwgnyez cujyau baengh ok hanh daeuj hawj ndaw ndang gij ndat caeuq liengz ndaej doxhab, danghnaeuz mbwn cumx lai, hanh mbouj ndaej conhcanh okdaeuj, naeng deng hanh oemq nanz lai le, couh deng hwnj bitfiengj. Yienghneix, mbouj siengj hwnj bitfiengj, couh aeu gaenx swiq ndang, gaenx rieg buh, youh mbouj ndaej daenj buh na roxnaeuz gaeb lai, saek buh aeu feuz di, dieg ninz caeuq dieg guhcaemz aeu raemh liengz. Lij miz, lwgnyez ciengzseiz aeu gwn byaekheu caeuq mak lai di; seiz mbwn hwngq, aeu lai gwn di raemxgoenj liengz.

Lwgnyez hwnj bitfiengj le, gaej aeu fwngz bae gaeu.

 

31.  Seizhah baenzlawz refuengz hwnj bitfiengj? (4 faen)

Dap:

 

 

32.  Yw bitfiengj miz gijmaz ndei fuenghfap? (3 faen)

Dap:

 

Gaxgonq, miz boux vunzgik ndeu, vunz heuh de goenggik, de ngoenznaengz ninz lai hwet in, naengh lai ndang naet, ngoenzngoenz simnyap mbwqmbat, couh ok rog bae ra simsangj.

Youq laj go’nganx, gyoengq dahsau sing riu goksasa. Goenggik naemj: “Gizneix itdingh miz simsangj.” De couh bae daengz henz gyawj cam: “Sou baenzlawz ra ndaej gij simsangj neix ne?” Gyoengq dahsau han naeuz: “Gij simsangj dou youq gwnz baengzva.” De dingq le, couh ngaeq gyoengq dahsau son de ra simsangj. Gyoengq dahsau couh dawz cim dawz mae hawj de, son de siuq va. De siuq ha siuq, siuq dwk fwngz in da va, lij siuq mbouj baenz, couh raurumz gvabgvab ninz lo. Gyoengq dahsau raen le, nyaenx mbouj ndaej riugakgak hwnjdaeuj. De ndatheiq dwk naeuz:“ Sou dawz simsangj bae liux lo, lij yaeuh gou guh gijmaz.” Gangj sat le, gveng cim mae couh byaij deuz lo.

33. Duenhvah baihgwnz neix cujyau dwg gangj goenggik okrog bae guh gijmaz?4 faen

Dap:

 

 

34. Gyoengqvunz vih gijmaz heuh de guh goengzgik? (3 faen)

Dap:

 

 

Sam.  Fanhoiz6 daez, gungh 26 faen 

   (It) Dawz baihlaj Sawcuengh fanhoiz baenz Sawgun

35. Boux coengmingz miz loek couh gaij. Boux ragraix guh loek cix muenz. (2 faen)

 

36. Siengj gwn noh ciengx mou, siengj gwn haeux ndaem naz.

(2 faen)

 

 

37. Henz mboq miz aen dingz ngonz mboq ndeu, seiqhenz faex mwncupcupmbawfaex oiqwtwtraemhfubfub, bouxyouz daeuj daengz gizneix cungj aeu naengh dwk yietnaiq yawj muengh.

   Gwnz ndoi, seizcin nywjhaz heuswdswd, va’ndoi hai daengx bo, roeg iq heuh ciqceq; seizcou maknimsaeq ndaemndwtndwt, makvengj henjrwgrwg; lajdoengh, seizcin gomiuz heusisi, seizcou haeuxnaz henjrwgrwg. Neix dwg aenvih mboqraeuj ciengxlwenx miz raemxraeuj lae roengz dah, seiznit heiqfwi fanfoedfoed, sawj gizneix seiqgeiq ciengxlwenx raeujrub. Raemx mboqraeuj hamz miz gaidietgyaznazgveihswhliuzvangz daengj yenzsu, lij yw ndaej haujlai cungj bingh dem. (6 faen)

 

 

 

 

 

  (Ngeih) Dawz baihlaj Sawgun fanhoiz baenz Sawcuengh

38. 矿藏、水域、森林、山岭、草原、荒地、滩涂等自然资源,都属于国家所有。(2 faen)

 

 

 

39. 三十年弹指一挥间,祖国的面貌已经发生了天翻地覆的变化。对许多人来说,出国已经不是惊天动地的大事,有人甚至感觉,出国跟赶圩一样,没有什么稀奇。(6 faen)

 

 

 

 

40. 壮人讲古非常动听。说者娓娓道来,寓情于理,或讴歌善良,或贬斥丑恶,时而含蓄幽默,时而辛辣讽刺,不用指手画脚,仍然妙趣横生。听者侧耳倾听,仿佛身临其境,如痴如醉,时而陷入沉思,时而深发感慨,而更多的时候,是忍俊不禁,笑得前俯后仰。(8 faen)

 

 

Seiq. Cozvwnz ( 30 faen )

Boux ××× Gou Nanz Mbouj Raen Naj Ndeu

 

Iugouz:

1. Sij cozvwnz gaxgonq sien nyinhcaen doeg ndei cozvwnz daezsingj, ciuq iugouz youq gvidingh seizgan sij liux.

2. Sawcuengh cihmeh aeu sij ndaej cingcuj, sij ndaej cingq, byauhdenj fuzhau aeu yungh ndaej deng.

3. Sigenj aeu cinghseuq, mbouj ndaej luenh veh luenh daz guh vaih.

4. Ndaw cozvwnz mbouj ndaej sij miz gij danhveidiegyouqmingzcoh caeuq gaujswngh mizgven haenx.

5.Yungh swz aeu cinj, gihbwnj mbouj miz swz loekgawq loek, gangj vah gwnz laj gvanhaeh maedcaed doxlienz, neiyungz caezcingj.

    6. Ndaw biudaez hoengq ok giz ×××, dwg doengzhagbaengzyouxranzvunzcaencik daengj youz bouxsij gag dingh.

    7. Aeu sij 800 aen yinhcez doxhwnj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yienghgienj Bingzfaen Byauhcinj Dem Canhgauj Dapanq

样卷评分标准及参考答案

 

It. Senjcwzdiz(每题1分,共25分)

1. D  2. A      3.B  4.C   5. B   6.C   7.D   8. B   9. A   10. C   11.D  12.D  13.A  14.A  15.B  16.B  17.C 18.B  19.B   20.D   21.A  22.B  23.B   24.C  25.C 

Ngeih. Doeg Le Lijgaij9题,共19分)

26.A  27.B  28.C  29.C   30.B

31.  Seiz mbwn hwngq aeu gaenx swiq ndang, ciengz vuenh buh1分); gaej youq laj ndit guhcaemz1分); lwgnyez ngoengznaengz aeu lai gwn mak1分)、byaekheu caeuq raemxgoenj liengz1分).

32.  Yw bitfiengj, dingzlai aeu gij faenjyw bitfiengj roxnaeuz raemxyw bitfiengj daeuj cat,(1faen) hix ndaej aeu lwgbieng ndip ronq baenz benq bae cat, (1faen)aeu dacinghyez caeuq swxbozhoz doxgyaux daem yungz cat hix ndaej.(1faen)

33.  Goenggik okrog bae hawj gyoengq dahsau bang de ra simsangj2分). Hoeng, de ciuq gij vah gyoengq dahsau bae siuq va lo1分), hix ra mbouj raen gij simsangj haenx1分).

34.  de ngoenznaengz ninz lai hwet in, naengh lai ndang naet, (1faen)ngoenzngoenz simnyap mbwqmbat. (1faen)

Sam. Fanhoiz6题,共26分)

35. 聪明的人有错就改,(1分)愚蠢的人有事就瞒。(1分)

36.  想吃肉就养猪,(1分)想吃饭就种田。(1分)

37.  泉边有一座观泉亭,四周的树木茁壮,树枝茂盛,游人到此总要坐下休息观赏。(2分)

   山岭上,春天绿油油的小草,嫩绿的树叶,满山野花,小鸟叽叽喳喳地叫(1分);秋天黑黝的稔果,金黄的金樱果;田野里,春天庄稼绿油油,秋天稻田黄灿灿(1分)。这是因为温泉时常都有热水流到河里,冬天热气腾腾,使得这里一年四季永远暖和(1分)。

温泉的水含有钙、铁、钾、钠、硅、锶、硫磺等元素,可以治好多种疾病(1分)。

38.  Gvangq gizraemxndoengfaexbya’ndoidiegnywjdiegfwzdiegraiq daengj1分)swyenz swhyenz, cungj gvi guekgya sojmiz.1分)

39.  Baez yaep da samcib bi gvaqbae lo1分). Guekcoj cix bienqvaq hung lai1分), hawj vunz yawj dwk dadaengx1分). Okbae guekrog gaenq mbouj dwg seih hung doengh mbwn doengh deih1分), miz mbangj vunz lij roxnyinh, bae guekrog caeuq doenghbaez bae haw doxdoengz1分), mbouj mizmaz geizheih1分).

40.  Bouxcuengh gangjgoj ndeidingq dangqmaz1分). Bouxgangj damzbumhbumh, beij seih cek leix1分), haenh boux simsoh, siuz boux simgaemz1分), yaep gangj vahbyonj, loh gangj vahndaem1分), mbouj yungh din hwnj fwngz hwnj, vanzlij hod dwk ndei riu yaek dai1分). Bouxdingq nyiet hoz nyiet gyaeuj, caenhlumj miz faenh, dingq dwk rwzbaet1分), yaep ngeixloekloek, loh bek ha mbobmbob, riunaemj mbouj suenq1分), vanzlij ngauz ndang ngauz rwet, riu dwk ringx bae1分).

Seiq. Cozvwnz30分)

Cozvwnz Bingzfaen Byauhcinj.

1. Itdaengj faen: 26 faen doxhwnj

Faenzcieng cungqsim cingcuj, neiyungz haemq lai hix caenmaed, ngeix sij diuzloh doeng, gezgou vanzcwngj, vahgangj raeuzred, Sawcuengh sij ndaej cingcuj, byauhdenj fuzhau sij ndaej deng, gwnz sigenj seuqset.

2. Ngeihdaengj faenz: 22-25 faen

Faenzcieng cungqsim haemq cingcuj, neiyungz haemq lai, ngeix sij diuzloh doeng, gezgou vanzcwngj, vahgangj ndaej doeng, Sawcuengh sij ndaej cingcuj, cab di fanghyenz, byauhdenj fuzhau loek noix, gwnz sigenj seuqset.

  3. Sam daengjfaen: 18---21 faen

Faenzcieng cungqsim miz di bien, hoeng caemh gangj ndaej mbouj loek, neiyungz noix di, sawcih mbouj daengz 800 aen yinhcez, ngeix sij diuzloh doeng, gezgou haemq vanzcwngj, vahgangj ndaej doeng, Sawcuengh sij loek noix, cab di fanghyenz, byauhdenj fuzhau miz di loek, gwnz sigenj seuqset.

  4. Seiq daengjfaen: 17 faen doxroengz

Faenzcieng sij okdaeuj, miz di neiyungz, hoeng mbouj miz cungqsim, roxnaeuz cungqsim sij loek, neiyungz noix di, sawcih mbouj daengz 300, ngeix sij diuzloh luenh, gezgou mbouj vanzcwngj, vahgangj loek lai, Sawcuengh sij loek lai, cab fanghyenz, byauhdenj fuzhau miz loek lai, gwnz sigenj mbouj seuq.

    招生热线:

    0771-6223022

    在线客服